torstai 26. maaliskuuta 2009

Sanoja, käskyjä ja käsitteitä

Sanat ja käsitteet ovat vain osa todellisuutta. Tosiasiassa mitään ei pysty kuvailemaan sanoin, kuvin. Hienot kuvat eivät kerro mitään taidosta tai herkkyydestä. Hienot sanat ovat vain osa todellisuutta, jos sitäkään.

Toisaalta käsitteet ja sanat auttavat jäsentämään ympäröivää maailmaa, ymmärtämään sitä. Liikutamme sanoilla tunteita ja mielikuvia. Sanoissa piilee mahtava voima. Sanat ovat muokanneet historiaamme, vieneet ihmisiä uusille mantereille ja valtamerten ylitse. Olemmeko silti samaan aikaan käsitteiden, käskyjen ja sanojen vankeja?

Et voi selittää järjetöntä maailmaa järjellä. Et voi tietää miltä sitruuna maistuu ennen kuin olet maistanut sitä. Et voi ymmärtää sanaa kirpeä, ennen kuin maistat jotakin jota kutsutaan kirpeäksi - suomalaisessa keittiössä.

Millainen ihminen on italialainen, suomalainen tai kiinalainen? Millainen ihminen on orpo, koditon, onneton? Voinko olla samalla uhri ja menestyjä? Mitä käskyjä kuuntelet? Mitä käskyjä annat? Alla muutama käsky minulta sinulle.

Älä syö ruokalistaa, syö pihvi..

Älä mieti mitä rakkaus on, mieti mitä se ei ole..

Älä kysy missä ja millainen on Jumala? Kukaan ei sitä osaa sinulle sanoa. On sama kuin leikkisit pikkukalaa meressä kysyen toisilta pikkukaloilta: hei tiedätkö missä on valtameri?

Älä käytä huuliasi ja suutasi vain syömiseen ja puhumiseen, maistele kaikkea niillä.

Älä kuvittele tietäväsi, et tiedä kuitenkaan.

Älä syö roskaa. Nauti hyvästä ravinnosta. Kuten: tuoreista hedelmistä, hyvästä ruoasta, rakkaista ihmisistä, hyvästä seurasta, luonnosta, intohimosta.

Älä kasva aikuiseksi, mutta näe maailma sellaisena kuin se on.

Älä koskaan katso muiden polkuja, omasi on oikea, pidä se.

Älä tuomitse ja muista että myötätuntokin voi olla ankaraa.

Älä matkusta päästäksesi perille. Olet jo perillä.





















Salvador Dali, The Ship. You can see the left foot as sense, right as will and desires. If you have both feet in line and working together you are stable and you will find your own way. If your desires takes over, then you might be taken by the wind.

Wind can be seen as life flow, you can have tailwind or headwind. If feets are off the ground wind can take you where it pleases…wind is full of other peoples desires, need for power or domination, wishes, glory etc. You can easily just drift through your life - not living at all or just for others.

Clothings could be our values, prejudices, beliefs, outlooks for life.
It is amazing how art can really say so much with just a one glance..

What do you see? How do you feel life? What has been on painters mind during this work?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti